Dizel partikül filtreleri zaman içerisinde motorda oluşan olumsuz durumlardan kaynaklı yoğun duman çıkışına bağlı olarak, kendi kendini temizleyebilme kapasitesinin üzerinde kirlendiğinde doluluk oranı tehlikeli boyutlara ulaşır.
DPF sistemi üzerindeki sensörler vasıtası ile durumu fark eden motor kontrol ünitesi, üreticiden üreticiye farklılık gösterebilen birtakım uyarı lambalarıyla kullanıcıyı bilgilendirir.
Dizel partikül filtresi doluyor uyarısı alan kullanıcı, yine üreticiden üreticiye farklılık gösterebilen bir takım rejenerasyon prosesleri tatbik ederek filtrenin kendi kendini temizlemesine yardımcı olur.
Bu prosesler temelde 2 çeşittir,
Sürüş sırasında rejenerasyon, vasıtanın otoyolda sabit hızda, sabit devirde bir süre kullanılması ile gerçekleşir. Süreç sonrasında DPF’nin doluluk oranının belli bir seviyenin altına düşmesi akabinde uyarı lambası söner.
Servis rejenerasyonu, vasıtanın durduğu yerde özel bir diagnoz – test cihazı ile birlikte sabit devirde bir süre çalıştırılması sonucu oluşur ve bir süre sonra DPF doluluk oranı azalır.
%30 – %50 arası doluluk oranlarında yapılan rejenerasyon işlemleri oranı tekrar %30’un altına çektiğinde uyarı lambasını söndürür. Fakat doluluk oranı %50’nin üzerine çıkmış olan filtrelerde zaman zaman bu temizleme işlemi, doluluk oranını %30’un altına çekmeyi başaramaz ve devamlı dolan filtre artık kullanılamaz hale gelir. Bu durumlarda filtre vasıtanın üzerinden sökülerek çeşitli yöntemlerle temizlenmeye çalışılır.
İlk etapta temizlenmiş gibi görünen partikül filtreleri kısa süre içerisinde eskisinden daha yüksek doluluk oranları ile karşımıza çıkar.
Çünkü dizel partikül filtresinin dolmasına sebebiyet veren esas arıza tespit edilip ortadan kaldırılmadığı için ne kadar temizlenirse temizlensin hızla tekrar dolacaktır.
Çoğu zaman bu durum dizel partikül filtresinin kullanılamaz boyutlarda dolmasına sebep olur.
Dizel partikül filtreleri bünyelerinde barındırdıkları çok özel materyaller ve yüksek teknoloji gerektiren üretim prosesleri sebebiyle yüksek fiyatlardan satılırlar.
Değiştirilmeleri gereken durumlarda kullanıcının karşılaştığı yüksek maliyetler sebebi ile iptal edilmesi kaçınılmaz olur.
Dizel partikül filtre sistemi barındıran vasıtaların büyük çoğunluğu ticari araçlardır. Ticari araçlar yoğun kullanım tempoları ve zor şartlarda hizmet verirler.
Yaşanılan DPF arızaları bu vasıtaların sık sık yolda kalmalarına ve hizmet veremez duruma gelmelerine sebebiyet verir. Bu durum özellikle ticari vasıtlarda istenmeyen, para ve zaman kaybına sebep olan durumlar oluşturur.
Dizel partikül filtrelerinin iptal edilmesine gereksinim duyulmasının bir sebebi de budur.
İptal edilen dizel partikül filtresi, ilgili vasıtanın motor emisyon normunu Euro5 den Euro4 e düşürür ve vasıta halen Türkiye standartlarında seyir etmektedir.
Megachips olarak, tüm dizel partikül filtreli vasıtaların motor kontrol ünitelerindeki, DPF işletim stratejilerini Ülkemiz şartlarına yeniden kalibre ederek günlük kullanım için en uygun haline optimize edebilmekteyiz.
Böylelikle ülkemiz vasıtalarının özel kullanım şartlarında çok sık sorun çıkartan dizel partikül filtreleri artık çok daha az sorun yaşatır hale gelir.
Çok daha az dizel partikül filtresi sorunu yaşayan araçlar, yüksek verim ile kazançlı kullanım sunarlar.
Unutmayalım ki depoya doldurduğumuz motorinin büyük bölümü motorun çalışması için harcandığı gibi bir kısmı da dizel partikül filtresinin temizliği için kullanılmaktadır.
Optimizasyon sonrası çok daha az rejenerasyon gören filtre, ciddi oranda yakıt ekonomisi de sağlayacaktır.
2010 yılından bu yana binlerce vasıtaya uyguladığımız özel Megachips DPF programları sayesinde tonlarca yakıt tasarrufu elde etmiş bulunmaktayız.
Siz de henüz arızalanmamış dizel partikül filtreli aracınızın filtre ömrünü artırmak ve daha az yakıt tüketmek istiyorsanız bizimle irtibat kurabilirsiniz.