AdBlue sistemi nedir ve ne işe yarar?

Otomobil sektörü, ulaşım sektörü ve yollardaki araç sayısı her geçen gün kat be kat büyürken içten yanmalı motorlara sahip araçların çevreye verdiği zararı da azaltmak için önemli adımlar atıyor. Devletler ve emisyon standartları kuruluşlarının da desteklediği bu yöntemler sayesinde bugün emisyon salınımı daha düşük vasıtalar yollardaki yerini almış durumdalar.

Dünyamızın daha uzun ömürlü hale dönüşmesi bakımından bu yöntemler henüz yeterli olmasa da devreye alınan her sistemin çok kıymetli olduğunu belirtmek gerek. Günümüzde AdBlue tanımıyla bilinen, akaryakıt istasyonlarında sıklıkla karşımıza çıkan lakin henüz ne olduğunu birçoğumuzun bilemediği ÜRE çözeltisi de bunlardan biridir. Şimdi AdBlue denilen sistemin ne olduğu ve nelere yaradığına bir göz gezdirelim.

 

AdBlue Nedir ?

AdBlue aslında bir marka adı, yani sistemin Selpak Mendili. İçeriğine baktığımızda “su bazlı ÜRE çözeltisi” şeklinde basitleştiriliyor.

Bu karışım piyasadaki en büyük üretici AdBlue olduğundan, ülkemizin pek çok yerinde bu marka adıyla anılıyor;

%32.5 temizlenmiş ÜRE den ve %67.5 sudan oluşan AdBlue’nun amacı ise en genel tabiri ile “SCR (Selective Catalytic Reduction – Seçici katalitik redüksiyon) sistemine sahip olan araçların egzozlarından çıkan zararlı partiküllerin – gazların salınımını düzenlemek; yani emisyon miktarını düşürmek”.

AdBlue – Dextron sistemlerinin yüksek maliyetleri sebebi ile yoğun olarak ağır vasıtalarda yani ticari araçlarda kullanılıyordu. BMW, Mercedes ve VAG Grubu’nun bazı binek ve hafif ticari vasıtalarında yine bir süredir bu sistemler kullanılmaktaydı. Lakin Euro 6 – E6 emisyon normları gereği bugün çok daha fazla miktarda binek araç AdBlue sistemi desteği alıyor. Bu noktada AdBlue’nun E6 emisyon normları sebebi ile büyük önem kazandığını söyleyebiliriz.

Fakat E6 emisyon normlarına göre nitrojen oksit gazları, 0.5g / kWh üzerine çıkmaması gerekmekte. AdBlue sistemi sayesinde doğaya zararlı kabul edilen nitrojen oksit gazları kısmen de olsa yok edilmiş oluyor. Bu yüzden kullanım alanları giderek artıyor ve daha fazla karşılaşıyoruz.

Otomobillerimizi periyodik bakım için yetkili veya özel servislere verdiğimizde, AdBlue tankı da dolduruluyor ve bir depo AdBlue ile 10-15 bin km kadar yol kat edebiliyoruz.

Yani AdBlue tankını doldurmak için bizlerin nasıl yapıldığını bilmenize veya ekstra bir şey yapmamıza gerek kalmıyor. Yine de aracımız AdBlue sıvısının bitmesine dair bir uyarı veriyor ise akaryakıt istasyonlarında karşımıza çıkacak AdBlue sıvılarından bidonlar şeklinde satın alabiliriz. Ülke genelinde pek fazla AdBlue sıvısı bidonu satabilen istasyon mevcut değil. Dolayısıyla bir akaryakıt istasyonuna girip AdBlue pompası ile depomuzu dolduramıyoruz. Bunun yerine bazı akaryakıt istasyonlarındaki bidonlardan alıp AdBlue tankımızı kendimiz doldurmanız gerekiyor.

Bu durum gözümüzü korkutmasın; çünkü kullanım kılavuzlarındaki talimatları takip ederseniz, oldukça basit bir işlem olduğunu görebiliriz. AdBlue sıvısı bidon fiyatları ise araç akaryakıtlarına göre daha uygun;
genelde 1 litresi 1 TL civarında oluyor. Bu fiyat 2018 verilerine ait, zaman içerisinde bir takım nedenlerle değişebilir.

 

AdBlue Sistemi Ne İşe Yarar ?

Gelelim bu sistemin ve sıvısının ne işe yaradığına, akaryakıt istasyonlarındaki AdBlue sıvısı bidonlarını gören ve ne olduğu hakkında herhangi bi fikir sahibi olmayan kullanıcıların çoğunda aynı merak söz konusu:

 

AdBlue sıvısı ne işe yarar ? Daha Az yaktırır mı ?

Bir önceki (Euro5 – E5) egzoz emisyon normunda AdBlue sisteminin yerinde EGR ve DPF sistemleri vardı. DPF sistemi, kendi kendini temizleme işlemini, motorun otto çevrimindeki egzoz işi zamanında, egzoz supabı açıkken extra motorin püskürtülerek elde edilen ısı sayesinde yapardı.

 

AdBlue sistemi bu ekstra yakıt harcamasını kendi sıvısı üzerinden yaparak fazladan yakıt tüketilmesini önler. Böylelikle E6 normu vasıtalar E5 normu vasıtalardan aynı şartlarda daha az yakıt tüketirler.

Nitekim AdBlue’nun asli görevi aracınızdan salınan emisyonu minimum seviyeye düşürmek. Peki bunu nasıl yapıyor? CRT olarak kısaltılan normal katalizörümüz, DPF (Dizel Partikül Filtresi) ve SCR (Selective Catalytic Reduction) hepsi bir arada çalışıyor. Motordan çıkan gazlar kurumlar karbonlar bu sistemler ve AdBlue sistemi sayesinde kimyasal tepkimeye girerek saf azot ve suya dönüşüyor. Böylece çevreye daha az oranda zararlı gazlar bırakılmış oluyor.

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR